Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı https://www.opalsondaj.com Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı Mon, 09 Jan 2017 00:07:02 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.5 Karot nedir? https://www.opalsondaj.com/karot-nedir/ https://www.opalsondaj.com/karot-nedir/#respond Mon, 26 Dec 2016 06:25:29 +0000 http://www.opalsondaj.com/?p=877 Zemin, beton, asfalt gibi yapımlardan, özel aygıt (karotiyer) ile alınan silindirik örnek. Betonarme elemanlarda oluşturulmak istenen boşluklar için 25 mm den 250 mm çapına kadar titreşimsiz olarak delik açılması yöntemidir. Bu yöntem için elmas uçlu soketler ve karot makinesi kullanılmaktadır. Karot kelimesi İngilizce’de havuç kelimesine karşılık gelmektedir. Kavram olarak Core Drill olarak adlandırılır. İlk karot […]

Karot nedir? yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Zemin, beton, asfalt gibi yapımlardan, özel aygıt (karotiyer) ile alınan silindirik örnek.

Betonarme elemanlarda oluşturulmak istenen boşluklar için 25 mm den 250 mm çapına kadar titreşimsiz olarak delik açılması yöntemidir. Bu yöntem için elmas uçlu soketler ve karot makinesi kullanılmaktadır.

Karot kelimesi İngilizce’de havuç kelimesine karşılık gelmektedir. Kavram olarak Core Drill olarak adlandırılır. İlk karot alma makinesi 1864’de İsviçre’li bir mühendis tarafından yapılırken, bugünkü sondaj makinelerinin çalışma prensibini ortaya koyan ilk karot alma makinesi İsveç’li maden mühendisi Craelius tarafından 1885 yılında yapılmıştır. Bu makine ile, betonu silindir şeklinde delerek, silindir içerisinde kalan ve havuca benzeyen betonu çıkartmayı başarmışlardır. Havuca benzemiş olmasından dolayı, havuç anlamına gelen, KAROT kelimesi ile adlandırılmıştır. Böylece, betonu silindir şeklinde delme işine KAROT, bu işi karot makinaları ile yapanlara da KAROTÇU ismi verilmiştir.

Silindir şeklinde betonun delinmesi, beraberinde beton binalarda ihtiyaç duyulan beton delme ve beton kesme gibi işlerinde yapılmasına olanak sağlamıştır.

Örnek:… iki adet karot örneği aynı yapının kolonundan ve kirişinden alınmıştır.sağdaki resim elle dökülen kolondan alınan karot örneğini,.. resim hazır betonla dökülen kirişlerden alınan karot örneğini göstermektedir. Aynı işçilerle dökülen bu betonların basınç dayanımları kolon betonu için 6 Mpa,kiriş örneği için 12 Mpa şeklinde çıkmıştır.

 

KAROT BETON DELME

Karot Delme makineleri yatay ve dikey konumlarda kullanılacak biçimde geliştirilmiş olup, her türlü ihtiyaca cevap verebilmektedir. Asansör ve merdiven boşluğu açılımlarında, zemin beton çatlaklarını önlemek için derz kesimlerinde, kapı, pencere, kanal, istinat duvarlarının kesim ve açılımları gibi işlemlerde kullanılır.

Hiçbir şekilde darbe vermeden, demir donatılı ve donatısız zeminde, 45º& 90º lik açılarla delim yapabilme, Q20 çap & Q700 çap arası, 600 cm derinliğe kadar delim yapılabilmektedir.

Sonuç itibariyle karot kelimesi denince, akla ilk gelen sözlük anlamı beton delme, beton kesme makinaları ve uygulamaları akla gelmektedir

Demir donatılı ve demir donatısız beton zeminlerde, mermer granit vb hassas yüzeylerin delimlerinde.

Q20 – Q600 çap 400 cm derinliğe kadar yatay ve dikey konumlarda 45º ile 90º açılarla karot ile beton delme uygulamaları yapılmaktadır.

Karot nedir? yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.opalsondaj.com/karot-nedir/feed/ 0 Karot Sondajı
Sondaj nedir? https://www.opalsondaj.com/sondaj-nedir/ https://www.opalsondaj.com/sondaj-nedir/#respond Mon, 26 Dec 2016 06:09:35 +0000 http://www.opalsondaj.com/?p=867 Sondaj; dünya yüzeyinde delik açmaya yarayan yöntemlere verilen isimdir. Kayaları parçalamak ya da delikte kesikler açmak gibi prensiplerle yürütülen işlemlerdir. Sondaj makinaları ve pompalar Sondaj kısaca yer yüzüne açılan bir nevi deliktir. Sondaj makinası kısaca, bir kızağa veya kamyona monteli basit yapılı sondaj donanımı olarak tanımlanabilir. Büyük sondaj donanımlarında ayrı ayrı makinalarca yürütülen işlevler sondaj […]

Sondaj nedir? yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Sondaj; dünya yüzeyinde delik açmaya yarayan yöntemlere verilen isimdir. Kayaları parçalamak ya da delikte kesikler açmak gibi prensiplerle yürütülen işlemlerdir.

Sondaj makinaları ve pompalar

Sondaj kısaca yer yüzüne açılan bir nevi deliktir. Sondaj makinası kısaca, bir kızağa veya kamyona monteli basit yapılı sondaj donanımı olarak tanımlanabilir. Büyük sondaj donanımlarında ayrı ayrı makinalarca yürütülen işlevler sondaj makinalarında birleştirilmiş ve bir makina tarafından yapılma olanağı getirilmiştir. Genellikle sığ sondajların açımında kullanılırlar. Döner sondaj donanımında döner masanın yerine sondaj makinalarında morset bulunur. Sondaj makinaları çoğunlukla etüt, maden ve su amaçlı kullanılırlar. Sondaj makinaları delme yöntemine göre üç gruba ayrılırlar :

  1. Rotari sondaj makinaları
  2. Darbeli sondaj makinaları
  3. Kombine çalışan sondaj makinaları

Ayrıca montaj durumuna göre rotari makinaları üç sınıfa ayırmak mümkündür :

  1. Kızaklı sondaj makinaları : EİE ‘ deki sodaj makinalarının tamamına yakını bu tiptedir.
  2. Özel amaçlı sondaj makinaları : Bunlardan Hausher sondaj makinalarının hareketli paletleri vardır. Genellikle enjeksiyon sondajlarında kullanılırlar.
  3. Bindirilmiş sondaj makinaları : Bir kamyon ya da römorka montelidir.

Çine GES Sondajı

Sondajcılıkta yapılan başlıca işler

Sondajın istenilen noktada yapılabilmesi için ilk olarak fiziki şartların sağlanması gerekir. Bu da ancak sondaj lokasyonuna ulaşmakla ve kullanılacak makina ve ekipmanı nakletmekle gerçekleşebilir. O halde öncelikler şu şekilde olacaktır :

  1. Yol yapımı
  2. Platform yapımı
  3. Nakliyat
  4. Su temini
  5. Monte

Sondaj yolunu en az eğimli ve kısa olacak biçimde planlamak nakliyatın kolaylığı için son derece önemlidir.

Platform yeterli genişlikte ve meyilsiz olarak hazırlanmalıdır. Zeminin ıslanıp çamur olmaması için tedbirler alınmalıdır. Nakliyat, bilindiği gibi iş kazalarının meydana geme olasılığının yüksek olduğu bir çalışma sürecidir. Bu nedenle çok dikkatli vetedbirli olunmalıdır. Su hattını döşerken hattın dik olması kaygısına kapılmadan en kısa güzergah seçilmelidir. Pompanın gücünü hattın eğiminin değil, kot farkının etkilediği unutulmamalıdır. Monte çalışmasında da açılacak kuyunun derinliği ile orantılı sağlamlık esas alınmalıdır.

  • Sondajcılıkta yapılan başlıca işler şöylece özetlenebilir :
  1. Karot veya sediman numune alma işleri.
  2. Yeraltı su seviyelerinin ölçülmesi
  3. Basınçlı su deneyi yapılması
  4. Sızma deneyi (permeabilite deneyi )yapılması
  5. Standart penetrasyon deneyi
  6. Koni Penetrasyon Deneyi
  7. Bozulmamış veya bozumuş numune alma işleri
  8. Boya deneyleri
  9. Kuyu sapmalarının ölçülmesi
  10. Kuyu saptırma kamalarının kullanılması
  11. Kuyuların borulanması
  • Sondajcılıkta kullanılan ölçü birimleri :
  1. DCDMA standartı
  2. Craelius metrik standartı
  3. Comecon standartı

Bunlardan ilki Amerikan kökenlidir. BX,NX gibi. İkincisi metrik sistemdir,mm ile söylenir. 76 mm,84 mm gibi. Üçüncüsü de mm ile ifade edilen ve eski Sovyetler Birliği’nde geliştirilmiş bir standarttır.EİE’de Craelius metrik standarta uygun malzemeler kullanılmaktadır.

  • Sondajcılıkta kullanılan ölçü birimleri ve metrik sistemdeki karşılıkları şu şekildedir:
  1. İnç(parmak) : 2,54 cm
  2. Feet(ayak) : 30,48 cm
  3. Kara mili : 1609,35 m
  4. Galon : 3,785 lt
  5. Libre(pound) : 0,453 kl
  6. 1 Atm : 1 kg/cm :760 mm-Hg : 10,3 mss
  7. 0/0 50 eğim : 45 derece
  8. 1 kw : 1,341 B.G.
  9. 1karat : 0,2 gr

Pompaların emme yüksekliği atmosfer basıncı ile ilgilidir. Ortamda hava bulunmasaydı suyu emerek basmak mümkün olmazdı. Emme yüksekliği teorik olarak atmosfer basıncına yani 1 at’e eşittir. Bu da 10,3 m’ye tekabül eder.Pratikte bu yükseklik 6–7 m’dir.Yani daha yüksek bir emme düzeyi pompanın görev yapmasına engeldir.

Sondaj nedir? yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.opalsondaj.com/sondaj-nedir/feed/ 0 Çine GES Sondajı
Güneş enerjisi santrali nedir, nasıl kurulur? https://www.opalsondaj.com/gunes-enerjisi-santrali-nedir-nasil-kurulur/ https://www.opalsondaj.com/gunes-enerjisi-santrali-nedir-nasil-kurulur/#respond Mon, 26 Dec 2016 05:55:12 +0000 http://www.opalsondaj.com/?p=858 Güneş enerjisi santralleri, güneş ışığından gelen enerji parçacıklarını elektrik enerjisine çeviren santrallerdir. Santrallerde, hesap makinelerindekine benzer fakat büyük ebatlarda güneş pilleri kullanılır. Güneş pilleri fotovoltaiktir. Üzerine gelen güneş ışınlarını elektriğe çevirirler. Bu pillerin ana maddesi kristal silisyum ve galyum arsenittir. Güneş enerjisi santralleri yapım-işletme maliyetleri ve verim açısından kârlı bir enerji yoludur. Bu gerekçelerle yaygın […]

Güneş enerjisi santrali nedir, nasıl kurulur? yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Güneş enerjisi santralleri, güneş ışığından gelen enerji parçacıklarını elektrik enerjisine çeviren santrallerdir. Santrallerde, hesap makinelerindekine benzer fakat büyük ebatlarda güneş pilleri kullanılır. Güneş pilleri fotovoltaiktir. Üzerine gelen güneş ışınlarını elektriğe çevirirler. Bu pillerin ana maddesi kristal silisyum ve galyum arsenittir.

Güneş enerjisi santralleri yapım-işletme maliyetleri ve verim açısından kârlı bir enerji yoludur. Bu gerekçelerle yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğaya zararının minimum olması açısından geleceğin enerji üretim sistemlerinden birisidir.

Fransa’da güneş enerjisinin farklı biçimde kullanıldığı güneş enerjisi santrali bulunmaktadır. Bu santralde odakları kesişecek şekilde çukur aynalar ve bu çukur aynaların ışığını destekleyen düz aynalar mevcuttur. Aynaların odaklarının kesişim noktasında bir su havuzu bulunmaktadır. Güneşten aldığı ışığı odak noktasında birleştiren ayna, odak noktasında 1700 °C’ye varacak ısı toplamaktadır. Bu ısı, buhar enerjisine, oradan buhar tribünleri ile elektrik enerjisine çevrilmektedir. Yakıt maliyeti sıfırdır.

 

Türkiye’de bulunan Güneş Enerji Santrallerinin toplam kurulu gücü 792,80 MW’dır. 2015 yılında Güneş Enerji Santralleri ile 194.100.000 kilovatsaat elektrik üretimi yapılmıştır.

Güneş Enerji Santralleri temelde iki farklı yapı ile çalışır. Bunlar fotovoltaik sistem ve termal sistemdir.

Fotovoltaik sistemde, güneşten gelen radrasyon, paneller vasıtası ile enerjiye çevrilmekte, elde edilen enerji inverter cihazı ile kullanıma uygun hale getirilerek kullanılmaktadır.

Termal sistemlerde özel aynalar vasıtası ile güneş ışınları belli bir noktaya iletilmekte, bu noktada bulunan yağ, su vb. sıvı ısıtılmakta, ısıtılan bu sıvı ile termik sistemlerde olduğu gibi buhar basıncı vasıtası ile mekanik enerji kinetik enerjiye çevrilmektedir.

Yüzen GES

Güneş enerjisi santrali nedir, nasıl kurulur? yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.opalsondaj.com/gunes-enerjisi-santrali-nedir-nasil-kurulur/feed/ 0 GES Yüzen GES
Opal Sondaj Yeni Websitesi ile karşınızda https://www.opalsondaj.com/opal-sondaj-yeni-websitesi-ile-karsinizda/ https://www.opalsondaj.com/opal-sondaj-yeni-websitesi-ile-karsinizda/#respond Mon, 19 Dec 2016 18:30:50 +0000 http://www.opalsondaj.com/?p=740 Opal Sondaj Ailesi olarak Web sitemiz ile Sizlere daha yakın olmak adına. Görsel tasarımı güçlü, trend odaklı, uygulamacılara büyük kolaylıklar sağlamayı amaçlıyoruz. Web sitemizde bizimle ve verdiğimiz hizmetlerle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilir, hizmetlerimizden nasıl hızlı yararlanacağınızı öğrenebilirsiniz.

Opal Sondaj Yeni Websitesi ile karşınızda yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Opal Sondaj Ailesi olarak Web sitemiz ile Sizlere daha yakın olmak adına.

Görsel tasarımı güçlü, trend odaklı, uygulamacılara büyük kolaylıklar sağlamayı amaçlıyoruz.

Web sitemizde bizimle ve verdiğimiz hizmetlerle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilir, hizmetlerimizden nasıl hızlı yararlanacağınızı öğrenebilirsiniz.

Opal Sondaj Yeni Websitesi ile karşınızda yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.opalsondaj.com/opal-sondaj-yeni-websitesi-ile-karsinizda/feed/ 0
Güneş paneli nedir? https://www.opalsondaj.com/gunes-paneli-nedir/ https://www.opalsondaj.com/gunes-paneli-nedir/#respond Sat, 17 Dec 2016 21:16:15 +0000 http://sw-themes.com/porto_dummy/?p=81 Güneş paneli nedir? yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Güneş Paneli

Güneş paneli, üzerinde güneş enerjisini soğurmaya yarayan birçok güneş hücresi bulunduran bir enerji kaynağıdır.

6-30 panellik (1000 Watt) bir sistem, ihtiyaç olan yerlerde bir evin, 3000 watt’lık bir sistem ortalama bir binanın tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Endüstri uygulamaları veya elektrik santralleri için binlerce güneş panelinin kullanıldığı büyük sistemler kurulmaktadır. Bir güneş hücresinin performansı verimi ile ölçülür. Aldığı enerjinin yüzde kaçını kullanılabilir elektriğe dönüştürdüğü verimi belirler.

Sadece belli dalga boylarındaki ışık elektriğe dönüştürülebilir, geri kalan büyük miktar hücreyi oluşturan madde tarafından ya emilmekte ya da yansıtılmaktadır. Paneller, mevsimlere bağlı olarak farklı açılarla güneşe doğru yönlendirilerek her mevsimde azami verim alınması mümkün olmaktadır.

Güneş enerji santral türleri

Güneş Enerji Santralleri temelde fotovoltaik sistem ve termal sistem olmak üzere iki türdedir.

Fotovoltaik sistemde, güneşten gelen radrasyon, paneller vasıtası ile elektrik enerjisine çevrilir ve elde edilen DC elektrik inverter cihazı ile şebeke frekansına uygun AC elektriğe çevrilerek kullanıma uygun hale getirilir.

Termal sistemlerde, özel aynalar vasıtası ile güneş ışınları belli bir noktaya iletilmekte, bu noktada bulunan yağ ya da su ısıtılmakta, ısıtılan sıvı ile termik sistemlerde olduğu gibi buhar basıncı vasıtası ile mekanik enerji kinetik enerjiye çevrilmektedir.

Türkiye’de Güneş Enerjisi

Türkiye’de bulunan Güneş Enerji Santrallerinin toplam kurulu gücü 248,80 MW’dır (megawatt).

Türkiye’de 271 adet güneş santrali bulunmaktadır (2014), toplam kurulu güç 241 MWe‘dir (megawatt elektrik gücü) ve yıllık elektrik üretimi 354 GWh’dir (gigawatt.saat).

Güneş paneli nedir? yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.opalsondaj.com/gunes-paneli-nedir/feed/ 0 Güneş Paneli
Güneş enerjisi nedir? https://www.opalsondaj.com/gunes-enerjisi-nedir/ https://www.opalsondaj.com/gunes-enerjisi-nedir/#respond Sat, 23 Jul 2016 00:16:13 +0000 http://sw-themes.com/porto_dummy/?p=83 Güneş enerjisi nedir? yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi, kaynağı Güneş olan ısı ve parlak ışıktır. Güneş’in çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi füzyon sürecinden kaynaklanır. Dünya atmosferinin dışında Güneş ışınımının şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m2 (Watt/metrekare) değerindedir; ancak yeryüzünde 0-1100 W/m2 değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin Dünya’ya gelen küçük bir bölümü dahi,insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970’lerden sonra hız kazanmış, Güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, Güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir birincil enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.

Güneş’ten elde edilebilecek enerji

Dünyanın yörüngesi üzerinde, uzayda, birim alana ulaşan Güneş ışınları, Güneş’e dik bir yüzey üzerinde ölçüldükleri zaman 1,366 W/m2’dir. Bu değer Güneş enerjisi sabiti olarak da anılır. Gezegen atmosfer bu enerjinin %6’sını yansıtır, %16’sını da sönümler ve böylece deniz seviyesinde ulaşılabilen en yüksek Güneş enerjisi 1,020 W/m2’dir. Bulutlar gelen ışımayı, yansıtma suretiyle yaklaşık %20, sönümleme suretiyle de yaklaşık %16 azaltırlar. Sağdaki resim 1991 ve 1993 yılları arasında uydu verilerine dayanarak, elde edilebilen ortalama Güneş enerjisinin W/m2 cinsinden gösterimidir. Örneğin Kuzey Amerika’ya ulaşan Güneş enerjisi 125 ile 375 W/m2 arasında değişirken, günlük elde edilebilen enerji miktarı, 3 ila 9 kWh/m2 (kilowatt.saat/metrekare) arasında değişmektedir.

Bu değer, elde edilebilecek mümkün en yüksek değer olup, Güneş enerjisi teknolojisinin sağlayacağı en yüksek değer anlamına gelmez. Örneğin, PV panelleri (fotovoltaik panel), bugün için yaklaşık %15’lik bir verime sahiptirler. Bu nedenle, aynı bölgede bir Güneş paneli, 19 ile 56 W/m2 ya da günlük 0.45-1.35 kWh/m2 enerji sağlayacaktır. Bugünkü %8 verime dayalı teknoloji ile dahi, işaretli bölgelere yerleştirilecek Güneş panelleri, bugün fosil yakıtlar, hidroelektrik vb kaynaklara dayalı tüm santrallerin ürettiği elektrik enerjisinden biraz daha fazlasını üretebilecektir.

Hava kirliliğinin neden olduğu Küresel loşluk ise daha az miktarda Güneş ışının yeryüzüne ulaşmasına neden olduğu için, Güneş enerjisinin geleceği ile ilgili az da olsa endişe yaratmaktadır. 1961-90 yılları arasını kapsayan bir araştırmada, aynı dönem içerisinde deniz seviyesine ulaşan ortalama Güneş ışını miktarında %4 azalma olduğu gözlenmiştir.

Global Güneş enerjisi kaynakları. Haritadaki renkler, 1991-1993 yılları arasında, gerçekleşen ortalama yerel Güneş enerji değerleri hakkında W/m2cinsinden bilgi vermektedir.

Güneş Dünya’nın yörünge eksenine 1,366 watt/metre² enerji iletir, fakat yer yüzüne ulaşan enerji miktarı biraz daha azdır.

Türkiye Güneş Işınımı Haritası

Güneş enerjisi teknolojileri

Güneş ışınlarından yararlanmak için pek çok teknoloji geliştirilmiştir. Bu teknolojilerin bir kısmı Güneş enerjisini ışık ya da ısı enerjisi şeklinde direk olarak kullanırken, diğer teknolojiler Güneş enerjisinden elektrik elde etmek şeklinde kullanılmaktadır.Güneş enerjili sıcak su sistemleri, suyu ısıtmak için Güneş ışınlarından yararlanır. Bu sistemler evsel sıcak su ya da bir alanı ısıtmak için kullanılabildiği gibi çoğunlukla bir havuzu ısıtmak için kullanılır. Bu sistemler çoğunlukla bir termal Güneş Paneli ile bir de depodan oluşur. Güneş enerjili su ısıtıcıları üç grupta toplanır.

  • Aktif sistemler, suyun ya da ısı transfer sıvısının çevirimi için pompa kullanırlar.
  • Pasif sistemler suyun ya da ısı transfer sıvısının devrini doğal çevirim ile sağlarlar.
  • Kütle sistemleri su tankının doğrudan Güneş ışığı ile ısınmasını amaçlarlar.
Yaygın güneş enerjisi uygulamaları şunlardır
  • Düzlemsel güneş kollektörleri: Türkiye’de de çok yaygın olarak kullanılan, evlerde sıcak su elde etmede kullanılan sistemlerdir.
  • Yek-odaklı güneş enerjisi santralleri: Bunlarda, doğrusal, çanak şeklinde ya da merkezi bir odağa yönlendirilmiş dev aynalar kullanılarak, odak noktasında çok yüksek sıcaklıkta ısı elde edilir. Genellikle elektrik üretiminde kullanılır. Ancak henüz bir yaygınlık kazanamamışlardır.
  • Vakum tüplü güneş enerjisi sistemleri: Vakum tüplü güneş enerjisi kolektörleri: iç içe geçmiş 2 adet silindirik cam tüpün ısı yolu ile birbirine bağlanması ve bu işlem sırasında arasındaki havanın alınması ile üretilir. Dış silindirik tüpün yüzeyine düşen Güneş ışınları aradaki havasız ortamdan geçerek iç kısımdaki silindirik tüpün yüzeyinde absorbe edilmesi ile çalışır. Arada madde olmadığından dolayı sadece ışıma ile ısınan sistem suyu dış hava sıcaklığından bağımsızdır.
  • Güneş ocakları: Çanak şeklinde ya da kutu şeklinde Güneş ısısını toplayan yapılardır. Gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın kullanılır.
  • Trombe duvarı: Sandviç şeklinde cam ve hava kanalları ile paketlenmiş bir pasif Güneş enerjisi sistemidir. Güneş ışınları gün boyunca, duvarın altında ve üstünde yer alan hava geçiş boşluklarını tahrik ederek, doğal çevirim ile termal kütleyi ısıtırlar. Gece ise trombe duvarı biriktirdiği enerjiyi ışıma yolu ile yayar.
  • Geçişli hava paneli: Aktif Güneş enerjili ısıtma ve havalandırma sistemidir. Termal Güneş paneli gibi davranan, Güneş’e bakan delikli (perfore) bir duvardan oluşur. Panel, binanın havalandırma sistemine ön ısıtma uygular. Ucuz bir yöntemdir. %70’e kadar verime ulaşılabilir.

Solar İki, Güneş enerji kulesi

Araştırmaya konu olmuş, ancak yaygınlaşamamış bazı ısıl Güneş enerjisi teknolojieri
  • Güneş havuzları: Havuza atılan tuzların yardımı ile dip tarafta sıcaklık elde edilir. Bunlar daha çok deneysel sistemler olarak kalmışlar, bir yaygınlık gösterememişlerdir.
  • Güneş bacaları: Bir binanın zemininde toplanan ısı, yüksek ve dar bir bacaya yönlendiğinde, bacada kurulu türbini çalıştırır. Bu da, deneysel aşamada kalmış Güneş enerjisi türlerinden biridir.
  • Su arıtma sistemleri: Bunlar da bir çeşit havuz sistemidir. Havuzun üstüne eğimli cam kapak yerleştirilir, buharlaşan su tuzdan arınarak bu kapakta yoğunlaşır.
  • Ürün kurutma sistemleri.
  • Temiz ve içilebilir su elde etmek: Güneşin sıcaklığı ile bazı basit materyaller bir araya getirilerek temiz su elde etmek mümkündür. Güneşin sıcaklığı ile mevcut nemin buharlaştırılması ile su elde etme yöntemidir.

Güneş pilleri

Güneş pilleri ya da fotovoltaik piller diye anılan cihazlar, yarı iletkenlerin fotovoltaik etki özelliğini kullanarak, Güneş ışığından elektrik enerjisi üretirler. Güneş pilleri, kurulan sisteme bağlı olarak birkaç kW’tan (kilowatt) birkaç MW’a (megawatt) kadar elektrik üretebilir. Yüksek üretim maliyetleri nedeniyle, yakın zamana kadar oldukça az kullanılmıştır. 1956’lardan bu yana uzayda uydularda,1970’li yıllarda, elektrik hattından uzak yerlerde, yol kenarlarındaki acil telefon cihazları ya da uzaktan algılama gibi uygulamaların enerji gereksiniminin karşılanmasında kullanılmıştır. Son yıllarda, evlerde elektrik şebekesi ile birlikte çalışan sistemler de yaygınlaşmıştır.

2005 sonu itibarı ile toplam 5,300 MW olduğu zannedilen kurulu Güneş pili kapasitesinin, gelişmiş ülkelerin, Güneş pillerinin evsel amaçlı kullanımına verdiği teşvikler nedeniyle, 2006 yılında da ciddi artış göstermesi beklenmektedir. Gerek kullanımdaki artış, gerekse teknolojik gelişmeler nedeniyle Güneş pillerinin üretim maliyetinde her yıl azalış görülmektedir. Bir Güneş pili panelinin watt başına maliyeti 1990 yılında yaklaşık 7.5 USD iken, 2005 yıllında bu rakam yaklaşık 4 USD seviyesine inmiştir. Gelişmiş ülkelerin sunmuş olduğu teşvikler, Güneş pillerinin yatırım maliyetinin 5 ile 10 yıl arasında geri dönebilmesini sağlamaktadır. Evsel amaçlı kullanılan Güneş pilleri bir inverter aracılığı ile elektrik şebekesine bağlanmakta, böylece üretilen elektriğin akülerde depolanmasından tasarruf edilmektedir. 2003 yılı içerisinde tüm Dünya’da gerçekleşen Güneş pili üretiminde %32’lik bir artış gözlenmiştir. Güneş pili kullanımındaki artış o kadar büyüktür ki, yarı iletken üretiminin talebi karşılayamaması, Güneş pili üretiminin artışında kısıtlamaya neden olmuştur. Bu sorunun 2006 ve 2007’de de devam edebileceği sanılmaktadır.

Türkiye ve Güneş enerjisi

Ana madde: Türkiye’de güneş enerjisi

Türkiye Dünya üzerinde 36o-42o kuzey enlemleri ve 26o-45o doğu boylamları arasında bulunmaktadır. Türkiye’nin yıllık ortalama Güneş Işınımı 1303 kWh/m2yıl, ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2,623 saattir. Bu rakam günlük 3.6 kWh/m2 güce, günde yaklaşık 7.2 saat, toplamada ise 110 günlük bir güneşlenme süresine denk gelmektedir. 9.8 milyon TEP (ton eşdeğer petrol) ısıl uygulamalara olmak üzere yıllık 26.2 milyon TEP enerji potansiyeli mevcuttur. Yılın 10 ayı boyunca teknik ve ekonomik olarak ülke yüzölçümünün %63’ünde ve tüm yıl boyunca %17’sinden yararlanılabilir.

Termal Güneş enerjisi kullanım miktarı 2007 verilerine göre Türkiye’de ki kurulu güç 7,105 MWth (th:termal) ve 10,150,000 m²’dir. Bu sıralama içinde Türkiye 10 milyon m² kurulu Güneş kollektörleri ile son derece iyi bir yerde bulunmaktadır.

Fotovoltaik Güneş enerjisi kullanım miktarı 2009 verilerine göre 4MW değerine ulaşmış bulunmaktadır.

Mimaride Güneş enerjisi

Güneş enerjisinden yararlanan tasarımlar, çok az daha ilave enerji kullanmak suretiyle, konfor sıcaklığı ve ışık seviyesinin elde edilmesini hedefler. Bunlar pasif Güneş enerjisinde olduğu gibi soğuk ortamlarda daha fazla Güneş ışığı ile sıcak su elde edilmesi şeklinde ya da aktif Güneş enerjisinde olduğu gibi, pompa ve fanlar kullanarak, sıcak ve soğuk havanın (ya da sıvının) yönlendirilmesi şeklinde de olabilir.

Seralar da bir çeşit Güneş mimarisi örneğidir.

Termal Güneş enerjisinden elektrik üretimi

Isıl Güneş enerjisi sistemleri, yaygın olarak, bir ısı eşanjörünü yüksek sıcaklıklara kadar ısıtarak, elde edilen ısının elektrik enerjisine dönüştürülmesi şeklinde kullanılırlar.

Enerji kuleleri

Enerji kuleleri bir ağ şeklinde yerleştirilmiş, çok sayıda düz ve hareketli olurlar.

Yoğunlaştırıcılı kollektörler ve buhar motorları

Bir yoğunlaştırıcılı kollektörde ısıya dönüştürülen Güneş enerjisi, nükleer ya da kömürlü elektrik santrallerinde olduğu gibi, suyun kaynatılarak buhara dönüştürülmesi ve elde edilen buharla da bir buhar motoru ya da bir buhar türbininin tahrik edilmesi suretiyle elektrik enerjisi elde edilir.

Stirling motoru buharla çalışan motorlara benzer. Bu tür motorlarda buhar yerine gaz kullanılır. Bir stirling motoru herhangi bir tür ısı kaynağı ile tahrik edilir. Stirling motoru, içinde belirli bir gaz bulunan ve kapalı devre çalışan bir ısı motorudur. Stirling motorunun çalışma sistemi sıcak ve soğukluk farkına dayanır. Kapalı devre bir sisteme sahip motorun içine dışarıdan bir yakıt verilmez. Stirling motorunun çalışması için gerekli enerji dışardan ısı şeklinde verilir.

Güneş enerjisinin elektriğe dönüştürülmesinde stirling motorunun kullanımı, %30’luk bir verim ile en yüksek verime sahip bir sistem olarak kabul edilir.

Güneş enerjisi nedir? yazısı ilk önce Opal Sondaj | Ankara Sondaj, GES Sondajı, Karot Sondajı, Rock Sondajı üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://www.opalsondaj.com/gunes-enerjisi-nedir/feed/ 0 Güneş Enerjisi